Science fiction films worden vaak onderschat omdat ze niet worden gezien als serieuze films. Ze worden vaak gezien als amusement dat niet serieus genomen moet worden. Er zijn echter veel sciencefictionfilms die eigenlijk heel goed gemaakt zijn en meer krediet verdienen dan ze vaak krijgen. Sommige van deze films zetten aan tot nadenken en bieden een andere kijk op de wereld.
Timecrimes (2007)
In Timecrimes (2007) reist een man per ongeluk terug in de tijd en is hij getuige van de moord op een vrouw. Hij probeert de moord te voorkomen, maar maakt het alleen maar erger. De film is een fascinerende studie over hoe onze acties onvoorziene en vaak desastreuze gevolgen kunnen hebben.
The Man from Earth (2007)
The Man from Earth is een Amerikaanse sciencefiction dramafilm uit 2007 onder regie van Richard Schenkman met David Lee Smith in de hoofdrol. De plot draait om John Oldman, een man die beweert een 14.000 jaar oude Cro-Magnon te zijn die een buitengewoon leven heeft geleid. De film werd uitgebracht op 10 april 2007. De film kreeg gemengde kritieken van critici, waarbij sommigen het acteerwerk en het uitgangspunt prezen, terwijl anderen kritiek hadden op het tempo van de film en het gebrek aan resolutie.
The Signal (2014)
The Signal is een Amerikaanse sciencefiction thrillerfilm uit 2014 onder regie van William Eubank met in de hoofdrollen Brenton Thwaites, Olivia Cooke, Beau Knapp en Laurence Fishburne. Hij werd uitgebracht op 13 juni 2014 door Focus World. De film vertelt het verhaal van drie studenten die tijdens een roadtrip midden in een overheidscomplot belanden. Ze worden dan gedwongen om op de vlucht te gaan, waarbij ze hun kennis van de natuurkunde gebruiken om te proberen de autoriteiten een stap voor te blijven. The Signal werd over het algemeen goed ontvangen door critici. Rotten Tomatoes geeft de film een score van 73% op basis van recensies van 85 critici, met een gemiddelde waardering van 6,5/10. De consensus van de site luidt: “The Signal biedt een onderhoudend verontrustende mix van mysterie, actie en horror die verder wordt versterkt door sterke prestaties van de getalenteerde cast.”
The Mist (2007)
The Mist is een Amerikaanse sciencefiction horrorfilm uit 2007, geregisseerd en geschreven door Frank Darabont. De film is gebaseerd op de gelijknamige novelle van Stephen King uit 1980. In The Mist spelen Thomas Jane, Marcia Gay Harden, Laurie Holden, Toby Jones en William Sadler de hoofdrollen. De film vertelt het verhaal van een groep mensen die gevangen zitten in een supermarkt nadat een vreemde mist op hun stad neerdaalt en dodelijke wezens uit een andere wereld met zich meebrengt. De groep moet zich verenigen om te overleven, en moet ook omgaan met de paranoia en angst die het opsluiten in zo’n kleine ruimte met zich meebrengt. The Mist was een kassucces en bracht wereldwijd meer dan 57 miljoen dollar op. De film kreeg over het algemeen positieve kritieken van critici, waarbij velen de regie van Darabont en de prestaties van de cast prezen.
The World’s End (2013)
The World’s End is een Britse komediefilm uit 2013 onder regie van Edgar Wright, geschreven door Wright en Simon Pegg en met Pegg, Nick Frost, Paddy Considine, Martin Freeman en Eddie Marsan in de hoofdrollen. De film volgt vijf vrienden die zich herenigen in een poging om “The Golden Mile” te voltooien, een kroegentocht die ze 20 jaar eerder probeerden. Ze worden gedwongen de gevolgen van hun vroegere keuzes onder ogen te zien, en worden geconfronteerd met een buitenaardse dreiging die de wereld zou kunnen vernietigen. The World’s End kreeg positieve kritieken van critici, waarbij velen de chemie tussen Pegg en Frost prezen, evenals de humor en de actiescènes van de film.
The Cabin in the Woods (2012)
The Cabin in the Woods is een Amerikaanse horror-komediefilm uit 2012, geregisseerd door Drew Goddard in zijn regiedebuut, geproduceerd door Joss Whedon en geschreven door Whedon en Goddard. In de film spelen Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Anna Hutchison, Fran Kranz, Jesse Williams, Richard Jenkins en Bradley Whitford de hoofdrollen. Het is de eerste film in de Cabin in the Woods franchise. Het plot volgt een groep van vijf studenten die naar een afgelegen boshut reizen voor een vakantie, alleen om aangevallen te worden door verschillende bovennatuurlijke wezens. De film is een metafictionele hommage aan en deconstructie van het horrorgenre, vooral slasherfilms. Hij wordt zowel een kritisch als commercieel succes genoemd.
The Terminator (1984)
The Terminator is een Amerikaanse sciencefictionfilm uit 1984, geregisseerd door James Cameron. Arnold Schwarzenegger speelt de hoofdrol als de Terminator, een cyborg-moordenaar die van 2029 naar 1984 terug in de tijd wordt gestuurd om Sarah Connor (Linda Hamilton) te doden, wiens zoon ooit een redder tegen machines zal worden in een post-apocalyptische toekomst. Michael Biehn speelt Kyle Reese, een soldaat uit de toekomst die terug in de tijd wordt gestuurd om Sarah te beschermen. Het scenario komt op naam van Cameron, terwijl producent Gale Anne Hurd de eer voor het verhaal behoudt.
The Matrix (1999)
The Matrix is een sciencefiction-actiefilm uit 1999, geschreven en geregisseerd door The Wachowskis, met Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving en Joe Pantoliano in de hoofdrollen. De film toont een dystopische toekomst waarin de mensheid onbewust gevangen zit in een gesimuleerde realiteit, de Matrix, die door intelligente machines is gecreëerd om de menselijke bevolking te onderwerpen, terwijl de warmte en elektrische activiteit van hun lichamen worden gebruikt als energiebron. Computerprogrammeur Thomas Anderson, die het alias “Neo” draagt, voelt dat er iets mis is met de wereld en wordt betrokken bij een rebellie tegen de machines, waarbij andere mensen betrokken zijn die uit de Matrix zijn bevrijd.
The War of the Worlds (1953)
The War of the Worlds is een Amerikaanse sciencefictionfilm uit 1953, geproduceerd door George Pal en geregisseerd door Byron Haskin. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1898 van H. G. Wells en bewerkt door Barre Lyndon. Gene Barry en Ann Robinson spelen de hoofdrollen. De verhaallijn van de film gebruikt elementen van het korte verhaal “The Crystal Egg” van H. G. Wells. Het gaat over een Martiaanse invasie van de Aarde. De film werd uitgebracht door Paramount Pictures op 7 december 1953, de datum van de eerste publicatie van de roman. Het was de eerste van verschillende verfilmingen van de roman. De film werd opgenomen in technicolor en viel op door de innovatieve speciale effecten die de Martiaanse machines weergaven, geïnspireerd op het werk van Chesley Bonestell.
The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (2005)
The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy is een sciencefictionkomediefilm uit 2005, geregisseerd door Garth Jennings en gebaseerd op het gelijknamige boek van Douglas Adams. In de film spelen Martin Freeman, Sam Rockwell, Mos Def, Zooey Deschanel en Bill Nighy de hoofdrollen. De film werd geproduceerd door Walt Disney Pictures, Spyglass Entertainment, en Hammer & Tongs. Het verhaal volgt de avonturen van Arthur Dent, een ongelukkige Engelsman die als enige mens de vernietiging van de aarde door de Vogons, een buitenaards ras, overleeft. Dent wordt gered door Ford Prefect, een alien van een planeet in de buurt van Betelgeuse, en samen liften ze door het heelal. Onderweg komen ze allerlei vreemde en interessante wezens tegen, waaronder de president van het melkwegstelsel, Zaphod Beeblebrox, en de depressieve robot Marvin.