Je ogen zijn een belangrijk onderdeel van je gezondheid. Om je te helpen beter te zien en gezond te blijven, moet je na je 45e om de twee jaar een uitgebreid oogonderzoek ondergaan. Een uitgebreid oogonderzoek kan vroege tekenen van zichtproblemen, oogziekten en algemene gezondheidsproblemen opsporen. Zelfs als je perfect ziet en geen klachten hebt, zou je toch naar uw oogarts moeten gaan voor een uitgebreid oogonderzoek.
Er zijn veel oogaandoeningen die veel voorkomen bij mensen van alle leeftijden. Wij hebben er tien op een rijtje gezet.
Astigmatisme
Astigmatisme is een type refractiefout waarbij het oog het licht niet gelijkmatig op het netvlies richt, wat resulteert in wazig zicht. Het wordt veroorzaakt door een onregelmatigheid in de vorm van het hoornvlies, het heldere voorvlak van het oog.
Astigmatisme kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden, maar komt het meest voor bij kinderen. Het is vaak erfelijk en kan worden gecorrigeerd met een bril, contactlenzen of refractieve chirurgie.
Cataract
Cataract is een vertroebeling van de ooglens, waardoor het gezichtsvermogen afneemt. Cataract komt vaak voor bij oudere volwassenen. Op 80-jarige leeftijd heeft zelfs meer dan de helft van alle mensen staar of is aan staar geopereerd.
Er zijn verschillende soorten staar en elke soort kan symptomen veroorzaken als wazig zicht, moeite met zien in het donker en halo’s rond lampen. Staar kan ook verblinding veroorzaken en kleuren vaag doen lijken.
Cataract wordt meestal behandeld met een operatie. Tijdens een operatie wordt de troebele lens verwijderd en vervangen door een kunstlens. De meeste mensen die een staaroperatie ondergaan ervaren een verbetering van hun gezichtsvermogen.
Glaucoom
Glaucoom is een oogaandoening die tot blindheid kan leiden als hij niet wordt behandeld. Het ontstaat wanneer de druk in het oog te hoog wordt, waardoor de oogzenuw beschadigd raakt. Deze schade kan leiden tot gezichtsverlies of blindheid.
Er zijn twee soorten glaucoom: open-hoek glaucoom en gesloten-hoek glaucoom. Openhoekglaucoom komt het meest voor en ontwikkelt zich meestal langzaam. Hoekhoekglaucoom komt minder vaak voor, maar kan zich snel ontwikkelen en is een medisch noodgeval.
Glaucoom kan worden behandeld met oogdruppels, pillen, een operatie of een combinatie daarvan. Behandeling kan helpen gezichtsverlies te voorkomen of te vertragen.
Maculadegeneratie
Macula degeneratie is een ziekte van het netvlies die leidt tot verlies van het centrale zicht. Het is de belangrijkste oorzaak van blindheid bij oudere volwassenen. Er zijn twee soorten maculadegeneratie: droge en natte.
Droge maculadegeneratie komt het meest voor. Het treedt op wanneer de cellen van het netvlies afbreken. Dit type maculadegeneratie ontwikkelt zich meestal langzaam en leidt meestal niet tot volledige blindheid.
Natte maculadegeneratie komt minder vaak voor, maar is ernstiger. Het treedt op wanneer onder het netvlies abnormale bloedvaatjes groeien. Deze bloedvaten kunnen bloed en vocht lekken, waardoor het netvlies beschadigd kan raken. Natte maculadegeneratie kan leiden tot ernstig gezichtsverlies en zelfs blindheid.
Conjunctivitis
Conjunctivitis, ook bekend als roze oog, is een aandoening die leidt tot rode, gezwollen en geïrriteerde ogen. Het wordt vaak veroorzaakt door bacteriën of virussen, maar kan ook worden veroorzaakt door allergieën. Conjunctivitis wordt meestal behandeld met medicijnen, maar in sommige gevallen kunnen huismiddeltjes effectief zijn.
Droge ogen
Droge ogen (Keratoconjunctivitis sicca) is een aandoening die optreedt wanneer de ogen niet genoeg tranen produceren, of wanneer de tranen de ogen niet voldoende smeren. De aandoening kan oncomfortabel zijn en kan leiden tot problemen met het gezichtsvermogen. Er bestaan een aantal behandelingen voor droge ogen, waaronder kunsttranen, zalven en speciale contactlenzen.
Vermoeide ogen
Vermoeide ogen is een aandoening die kan optreden wanneer uw ogen overbelast of gespannen zijn. Symptomen van vermoeide ogen zijn hoofdpijn, vermoeidheid, wazig zicht en moeite met focussen. Vermoeide ogen kunnen worden veroorzaakt door langdurig staren naar een computerscherm, langdurig autorijden of lezen bij weinig licht.
Er zijn een paar dingen die u kunt doen om vermoeide ogen te verminderen. Ten eerste, neem vaak pauzes wanneer u werkt of studeert. Sta elk uur op en loop een paar minuten rond. Ten tweede, zorg ervoor dat het licht op uw werkplek helder genoeg is. Ten derde, pas de positie van uw computerscherm aan zodat uw ogen gelijk staan met de bovenkant van het scherm. Knipper ten slotte vaak met uw ogen om ze vochtig te houden en droge ogen te voorkomen.
Bijziendheid
Bijziendheid, ook wel myopie genoemd, is een veel voorkomend zichtprobleem. Het treedt op wanneer het licht het oog binnenkomt, maar zich voor het netvlies concentreert in plaats van op het netvlies. Hierdoor zien voorwerpen in de verte er wazig uit. Bijziendheid treft ongeveer 30 procent van de bevolking.
Er zijn verschillende oorzaken van bijziendheid, maar de meest voorkomende is genetisch bepaald. Mensen die bijziend zijn hebben meestal een familiegeschiedenis van deze aandoening. Andere oorzaken zijn langdurig gebruik van computers of andere digitale apparaten, lezen bij weinig licht en slechte verlichting bij werk dichtbij.
Bijziendheid kan worden gecorrigeerd met een bril, contactlenzen of refractieve chirurgie.
Verziendheid
Verziendheid, ook bekend als verziendheid, is een vorm van refractieafwijking waarbij het licht zich achter het netvlies richt in plaats van erop. Hierdoor lijken voorwerpen in de verte wazig, terwijl voorwerpen dichtbij helder lijken. Verziendheid komt relatief vaak voor en treft naar schatting 5-10% van de bevolking. Het komt vaak in families voor en wordt meestal in de kindertijd vastgesteld.
Er zijn twee hoofdtypen verziendheid: enkelvoudige en samengestelde verziendheid. Enkelvoudige verziendheid treedt op wanneer de oogbol te kort is of het hoornvlies te plat. Samengestelde verziendheid treedt op wanneer beide factoren aanwezig zijn. Verziendheid kan ook worden veroorzaakt door een brekingsfout in de ooglens.
Verziendheid kan worden gecorrigeerd met een bril, contactlenzen of refractieve chirurgie. Een bril of contactlenzen zijn de meest gebruikelijke correctiemethoden. Refractieve chirurgie, zoals LASIK, kan ook worden gebruikt om verziendheid te corrigeren.
Presbyopie
Presbyopie (ook wel ouderdomsverziendheid genoemd) is een leeftijdsgebonden aandoening die uw vermogen om dingen van dichtbij te zien aantast. Het ontwikkelt zich meestal rond de leeftijd van 40 jaar. Presbyopie treedt op wanneer de lens van uw oog minder flexibel wordt, waardoor het moeilijk wordt om scherp te stellen op voorwerpen dichtbij.
Er zijn een aantal behandelingsmogelijkheden voor presbyopie, waaronder een bril, contactlenzen en chirurgie. Als u contactlenzen draagt, moet u wellicht overschakelen op een lens die presbyopie corrigeert. Chirurgie wordt meestal alleen aanbevolen voor mensen die geen contactlenzen of bril kunnen dragen.